Mobile menu

Telefon za hitne intervencije: 064/08-48-627

 

 Trudnoća

Trudnoća je fiziološko stanje,dakle, priroda se potrudila da sve obavi sama,ali,ipak,jako često od naših pacijenata čujemo da su im zubi propali u trudnoći.

Analizom stanja oralnog zdravlja trudnica, uz konsultaciju ginekologa i pedijatara,trudimo se da budućim mamama pomognemo da kroz ovaj osetljiv period prođu nasmejane.

 Istina je da trudnoća sa sobom nosi niz nelagodnosti koje mogu uticati na oralno zdravlje,ali,uz malo truda I adekvatne savete, Vaš osmeh može ostati blistav!

Desni u trudnoći

Otečene, crvene i osetljive desni koje krvare kada perete zube ili ih čistite zubarskim koncem su znak upale desni ili gingivitisa u toku trudnoće. Obično se trudnice žale na ovaj problem.(Oko polovine trudnica imaju ove simptome.) Upala desni nastaje usled povećane koncentracije progesterona zbog čega su desni osetljivije na bakterije koje se nalaze u zubnom plaku i usled povećane količine krvi u usnoj duplji.

Mogu se pojaviti i benigne izrasline koji krvare kada perete zube četkicom. Ova vrsta izraslina ( koje se relativno retko javljaju) nazivaju se granulomi ili tumori u trudnoći – zastrašujuća imena za nešto tako bezopasno i bezbolno. Tumori u trudnoći se mogu pojaviti svuda po telu u toku trudnoće, mada najčešće u usnoj duplji.

Tumor u trudnoći može biti veličine i do 2cm i verovatno će se pojaviti na delu gde imate upalu. Obično tumor nestaje kada se beba rodi, ali ako ne nestane, onda se mora ukloniti. Ako izaziva nelagodan osećaj kada žvaćete ili perete zube četkicom ili ako previše krvari, može se ukloniti i u toku trudnoće.

Veliki broj studija su pokazale da trudnice koje imaju jaču upalu desni su izložene većem riziku od prevremenog porođaja i  preeklapsije. Međutim, prema nekim skorašnjim istraživanjima ne postoji veza između upale desni i ovih ozbiljnih komplikacija.

U svakom slučaju, trudnoća zahteva redovnu negu zuba i desni. Ako se upala desni ne leči, može doći do pogoršanja i da se razvije periodontitis, ozbiljnija upala desni u kojoj se infekcija širi ispod desni do kostiju i tkiva koji podupiru zube.

Ključ je u prevenciji. Odgovarajuća oralna higijena i redovna dnevna nega zuba su od presudnog značaja.

Ukoliko ste u drugom stanju,ili planirate trudnoću, obavezno nas posetite.

PREGLED,SVI SAVETI I KONSULTACIJE SU BESPLATNI!

 

Karijes u trudnoći

Obzirom da je mučnina i povraćanje jako čest simptom u trudnoći,neminovno je da se želudačna kiselina zadržava u usnoj duplji.Kiselina snižava ph vrednost pljuvačke,što pogoduje procesu demineralizacije tvrdih zubnih tkiva i  ukoliko higijena nije adekvatna, razviće se karijes.

 

Stomatološke intervencije u trudnoći

U trudnoći je moguće izvesti gotovo sve stomatološke intervencije,ali treba ih prilagoditi ovom osetljivom stanju!Dozvoljeno ih je izvesti u lokalnoj anesteziji,bez bojazni da će to dovesti do bilo kakvih komplikacija.

 

Ipak,nije preporučljivo upuštati se u velike protetske radove,zato što u trudnoći ne postoji mogućnost rendgen dijagnostike, te nije moguće postaviti apsolutno tačnu dijagnozu I indikacije.

 

Sitne intervencije tipa čišćenja desni, popravke zuba ili vađenja su bezbedne.Lečenje kanala korena zuba  je, takođe, bezbedno, s tim što se definitivno punjenje odlaže za period posle porođaja, da bi se dijagnoza i terapija upotpunile rendgenskim snimkom.

 

Lekovi u trudnoći

Protiv bolova dozvoljeno je uzeti paracetamol, od antibiotika bezbedni su penicilinski preparati.

 

DIJABETES MELITUS

Dijabetes (šećerna bolest) je oboljenje koje karakteriše poremećaj metabolizma ugljenih hidrata.Pacijenti sa dijabetesom imaju smanjenu količinu pljuvačke.Ugroženo je samočišćenje,što pogoduje razvoju karijesa i oboljenja desni.Čest problem je  oralna kandidijaza,gljivično oboljenje,koje se karakteriše belim naslagama na jeziku,zarastanje rana je usporeno , a problem predstavlja i nošenje mobilnih protetskih nadoknada.

Ukoliko  imate dijabetes,posavetujte se sa našim lekarima o načinu održavanja oralne higijene,preparatima koji će je poboljšati,a neophodni su i češći kontrolni pregledi,kako bi se sve eventualne promene otkrile na vreme i sprečile komplikacije.